מבוא


מבוא

הבלוג מצועצע הינו בלוג ביקורת צעצועים מקצועי ולכן לעיתים קרובות אני משתמשת במונחים שידועים בעיקר למביני עניין בצעצועים. אני בטוחה שחלק ניכר מקוראיי אינו מזהה את כל המושגים, אז לכבודכם הנה הסברים מפורטים כולל מושגים שהמצאתי בעצמי^^.


ראשית, צעצועים מתחלקים לשתי קטגוריות עיקריות: צעצועי אספנים וצעצועי ילדים.

צעצועי ילדים/פליי ליין (Play line) - אלה הצעצועים שאנחנו נתקלים בהם בחנויות. צעצועים אלה, כמובן, מיועדים לילדים ולכן הם עשויים מפלסטיק קשיח ועמיד ובעלי צביעה מינימלית. יש מגוון של סוגי צעצועים עבור ילדים; בובות אופנה, דמויות פעולה, בובות למיניהם כגון בובות פרווה, צעצועי הרכבה, מיניאטורות ופלייסטים. טווח המחירים עבור צעצועי פליי ליין איכותיים רחב מאוד, החל מ-3.99$ ועד - 199.99$, ולפעמים אף יותר. דבר נוסף ומעניין, ישנם צעצועים שמיוצרים כצעצועי פליי ליין על אף שהם מבוססים על סדרות/ סרטים /משחקי וידיאו למבוגרים בעיקר צעצועי הרכבה. ילדים עדיין יכולים לשחק בהם מבלי לדעת על המקור שלהם^^. 


צעצועי אספנים למבוגרים (Adult collector line) - צעצועים אלה נועדו לילדים שמעולם לא התבגרו ועם זאת יש להם אורח חיים של אדם מבוגר כולל עבודה. צעצועים מסוג זה הם לרוב בעלי פרטים רבים וצבעוניים, כמו כן הם יותר שבריריים ועדינים. יש לא מעט סוגים של צעצועי אספנים אפילו בהשוואה לפליי ליין; דמויות פעולה (רוב צעצועי האספנים), בובות אופנה, בובות פרווה (לא נפוץ במיוחד), מינאטורות, צעצועי מעצבים, Ball Jointed Doll.  כצפוי, צעצועי אספנים יקרים יותר וטווח המחירים שלהם לרוב נע בין 22$- 500$ ומעלה.  בדומה לפליי ליין יש מקרים יוצאי דופן, למשל חברות כמו אוקטבר טויס (october toys) ומאראודר גאן ראנרס (Marauder Gun Runners) שמוכרים דמויות ונשקים במחירים מעולים. מקרים אלה הם יוצאי דופן בהחלט.


וכעת לחלוקה משנית של סוגי צעצועים.


בובת אופנה (Fashion Doll) - בובה שמיועדת למשחק הלבשה ועיצוב. בובות מסוג זה עשויות מפלסטיק קשיח, כאשר הראש בד"כ רך במידה ניכרת, על מנת להשחיל שערות. בנוסף לכך לבובות אלה יש בגדים שעשויים מבד ולא מפלסטיק הניתנים להחלפה. בובות אלה לרוב בגובה 25-30 ס"מ (12 אינץ'). יש מקרה יוצא דופן שעליי לציין; פולי פוקט (Polly Pocket) שבמקור התחילו כדמויות עם פלייסט מיניאטורי הפכו לבובות אופנה קטנות עם בגדי פלסטיק רך ושיער פלסטיק להחלפה (היו גם כאלה עם שיער רגיל), לאחרונה הם התחילו לחזור למקורות, אבל אין כרגע בובות חדשות/המשך ברור לקו. צעצועים מסוג זה מיועדים בעיקר לילדות קטנות, כמובן, אך גם יש בובות אופנה לאספנים, או ליתר דיוק אספניותD:. בובת אופנה היא כנראה סוג הצעצוע הכי יקר שיש מאחר והיא אינה עשויה מפלסטיק בלבד, אלא יש לה שיער, בגדים וכו' נפרדים שעשויים מחומרים שונים מזה של הבובה עצמה. טווח המחירים של בובות אופנה לרוב נע בסביבות 13$-35$ ואילו בובות אופנה לאספנים עולות בסביבות 60$-200$, כפי שאתם רואים ההפרש בין בובות פליי ליין לאספנים הוא עצום! לעניות דעתי גם לא מוצדק במיוחד. בובות אופנה הן סוג הצעצוע האהוב עליי מאז היותי ילדה קטנה, אך לצערי הרב הן הצעצוע עם המגוון הכי מצומצם שיש כיום. אין הרבה חברות שמייצרות בובות אופנה ורוב הבובות דומות אחת לשנייה. יתר על כן, יש תחרות מאוד קשה בתחום זה של צעצועים, אם לא הכי קשה.



דמות פעולה (Action Figure) - כשמה כן היא, דמות שמיועדת למשחקי פעולה. לצעצוע מסוג זה חייב להיות מידה מסוימת של ארטיקולציה, לפחות 3 נק' חיבור. רוב דמויות הפעולה בגודל של כ-6 אינץ' (15.24 ס"מ) ויש גם כאלה בסביבות  גודל של 3.5 אינץ' (8.89 ס"מ), למשל כוח המחץ. מיקרו דמות פעולה, הוא מקרה יוצא דופן של דמויות פעולה מיניאטוריות  בגודל של  כ-5 ס"מ, המוצרים המוכרים לי הם של מגה בלוקס (לא הייתי מחשיבה את הדמויות של לגו, הם משהו בפני עצמו). כיום יש מגוון עצום ואפילו ייאמר מטורף של דמויות פעולה. יש מאות דמויות פעולה שמבוססות על קומיקסים, סרטים,משחקי וידאו וסדרות טליוויזיה. יש כמה דמויות פעולה מקוריות למשל Imagenext, IAmElemental, Maraudeur Task force, Gothitropolis, Mythic Legions, Vitruvian hacks. טווח המחירים של דמות פעולה נע בין 10$-20$ לצעצועי פליי ליין. טווח המחירים לצעצועי אספנים נע בין 23$-80$ ואפילו יכול להגיע ל-100$ ומשהו דולר, אך לא יותר מזה. המעבר בין מחירי פליילין לאספנים אינו חד כמו זה של בובות אופנה>< ולמעשה כמעט מהווה המשך ישיר. דמות פעולה זה הסוג הצעצוע השני בעדיפותו שאני אוהבת^^.


בובת פעולה (Action Doll) - זה לא סוג רשמי של צעצוע, לעניות דעתי הוא כן צריך להיות. מדובר בשילוב המאפיינים של בובת אופנה לדמות פעולה; אופציה למשחק הלבשה ולמשחק פעולה, יש להם ארטיקולציה הזהה לדמויות פעולה מצד אחד ומנגד אפשר להחליף להם בגדים כמו בובות אופנה ולעיתים אף יש להם שיער שניתן לסרק. קו שכנראה המציא את הז'אנר היה ג'וני הירו ב-1965 שהוצג כבובה לבניםXD, לעומת זאת כשהסברו הוציאו את כוח המחץ (המקוריים, בגודל ברבי) הם היו הראשונים שהשתמשו במפורש במושג דמות פעולה, וזו כנראה אחת הסיבות למה כוח המחץ דווקא כן הצליח. רוב בובות הפעולה, לצערי הרב, הן צעצועי אספנים ולא צעצועי ילדים. למשל, חברות כמו הוט טויס (Hot Toys), מדיקום (Medicom) וכו' מייצרות אותם בד"כ על פי דמויות מסדרות/סרטים ואף דמויות היסטוריות/סלבריטי כגון ברוס לי או ווינסטון צ'רצ'יל. רוב האספנים שלהם הם דווקא בנים ושמתי לב שהם אוהבים לשקר לעצמם שמדובר בדמויות פעולה כפי שעשו הסברו. צר לי, אם אני יכולה להחליף לזה בגדים זה לא דמות פעולה! צעצועי כוח המחץ הראשונים (של שנות ה-70) ואקשן מן הן דוגמאות מעולות לבובות פעולה עבור ילדים. שי-רה, קו ילדות קלאסי משנות ה-80 שקשור באופן ישיר להי-מן, יכול להיחשב במידה מסוימת כקו של בובת פעולה. היה להן שיער "אמיתי" אך הבגדים שלהם היו עשויים מפלסטיק המהווה חלק בלתי נפרד מהגוף:(. הייתם מצפים שבובת פעולה תהיה סוג הצעצוע האהוב עליי שהרי הוא משלב בין שני סוגי הצעצועים המועדפים עליי, אבל לרוב בובות הפעולה יש מבנה גוף מכוער בעליל, כמו כן מחירים גבוהים בסביבות 125$-300$ מאחר ומדובר בעיקר בצעצועי אספנים. דווקא לא מזמן (נובמבר-דצמבר 2015) יצא קו של בובות פעולה ממאטל בשם Barbie Made to Move בתור פליי ליין. יש בבעלותי אחת ובמהרה היא הפכה לאחד הצעצועים הכי אהובים עליי. בהזדמנות אני אעשה עליה ביקורת ואני מקווה לראות יותר דברים בסגנון הזה.

מיניאטורות (miniatures) - מדובר בצעצועים של דמויות קטנות מתחת לגודל של 9 ס"מ ( נראה לי שמגודל כזה צעצוע ראוי להיחשב כמיניאטורה) או אביזרים. צעצועי קינדר למשל הן דוגמא מעולה לצעצועים מיניאטוריים. לכל קווי הצעצועים האיכותיים/הנחשבים יש כמות מסוימת של אביזרים ברמה כזו אחרת. אביזר של צעצוע הוא בעצם כל דבר המהווה תוספת נפרדת לדמות שהיא יכולה ל"השתמש" בו. למשל, כלי נשק, אוכל, חפצים וכו'. אני באופן אישי חולה על מיניאטרות. מרגישה שכיום אין מספיק אביזרים עבורים דמויות כחלק מהקו שלהם וזה מצער בעיני כי לאביזרים יש תרומה גדולה לערך המשחק, על אף הגודל שלהם!


צעצועי הרכבה (Building toys) - צעצועים כמו לגו ומגה בלוקס שמאפשרים ליצור מבנים, דמויות ורכבים "חדשים".


פלייסט (Playset) - באופן מילולי, משמעותו היא סט משחק או לוח משחק, אך שני פירושים אלה אינם מדויקים (אם, כי הראשון קרוב יותר). למעשה פלייסט הינו מעין "מבנה "(למשל בית, מפקדה, מסלול מירוצים ועוד אינספור אפשרויות) או "סצנה" המשמש כרקע לאירוע/סיפור עבור הצעצועים, וכמו כן מהווה חלק מהיקום שלהם. במקור, פלייסטים היו עשויים מנייר קרטון להרכבה עד שנות ה-80 בה חלה "מהפכת הפלייסטים" אשר החלו להיות עשויים מפלסטיק ולהכיל גימיקים שונים. כיום אין הרבה פלייסטים מרשימים, כפי שהיו בשנות ה-80. לגו, פליימוביל, צבי הנינג'ה ואימג'נקסט (Imaginext) הם כנראה קוי הצעצועים היחידים שפלייסטים מהווים חלק בלתי נפרד מהם. מדי פעם קוים נחשבים של בובות אופנה מוציאים פלייסטים (שנוטים יותר להגדרה של בית בובות), אך זה בד"כ משני לבובות עצמן ולא "נחוץ" כמו בקוים שציינתי לעיל'. באופן אישי אני מאוד אוהבת פלייסטים, אך אם זה לבחור בין צעצוע חדש של דמות מסוימת לפלייסט, בד"כ אעדיף לקנות כמה דמויות חדשות מאשר פלייסט. אלא אם מדובר במשהו אדיר כמו "מאורת הביוב הסודית" של צבי הנינג'ה החדשים (2012).


מושגים כלליים:

ערך המשחק (Play Value) - מושג זה בא לתאר באופן לא כמותי, כמובן, עד כמה צעצוע הוא "משחקי" או מכיל אופציות רבות לסוגי משחק. ככל שאיכות המשחק של צעצוע טובה יותר, ככה הוא בעצם צעצוע טוב יותר^^.

ארטיקולציה (Articulation) - בעברית יכולת תזוזה. ארטיקולציה היא בעצם מה שמבדיל בין צעצועים לפסלים (אלא, אם מדובר במיניאטורות). הכמות הממוצעת לארטיקולציה עבור רוב הצעצועים היא 5 נק' חיבור בצוואר ובגפיים. לצעצועי אספנים לרוב תמיד יהיה הרבה יותר ארטיקולציה מה שמוסיף לשבריריות של חלק ניכר מצעצועי האספנים.

עקרון/חוק גוש הפלסטיק - הינו מושג שהמצאתי בעצמי^^. לפי חוק זה על צעצוע בגודל מסוים צריכה להיות כמות מסוימת של פרטים וארטיקולציה, אחרת הוא סתם גוש פלסטיק. מקרה קלאסי של גוש פלסטיק; כל בובות ברבי בעלות 5 נק' ארטיקולציה שזה רוב בובות הברבי.


שנות ה-80 - אי אפשר לדבר על צעצועים מבלי לקחת בחשבון את העשור הכי מוצלח של הצעצועים, בתקופה זו צעצועים הגיעו לשיא שלהם מבחינת פופלריות, יצירתיות וכמות. בתקופתו של הנשיא רייגן בוטל צו האיסור על פרסום עבור ילדים, כך נוצרו כל הסדרות שנועדו לשווק צעצועים ובכלל צעצועים מסתם סדרות מצוירות שלא בהכרח נוצרו רק בשביל לקדם צעצועים. זיכרו קוראים יקרים, אלמלא, רייגן לא היה לנו את אופטימוס פריים ועוד רבים וטובים! אכן הייתה כמות מטורפת של קוי צעצועים; פוני קטן, רובוטריקים, כוח המחץ, הי מן, שי-רה, וולטרון, תותית (Strawberry Shortcake),  וכהנה וכהנה. קוי צעצועים שאני מכירה ואוהבת (מהאינטרנט מאחר ונולדי במחצית השנייה של שנות ה-90) מהעשור ההוא הם כוח המחץ, סופר נטורלס (super naturals), אבירי האור הקסום (visionaries), צבי הנינג'ה, סקטאורס (sectaurs), ילדי כרוב (cabbage patch kids), תותית (Strawberry Shortcake), סקיפר של שנות ה-80 (אם כי לא כמו הוינטג' של שנות ה-60), ספקטרה (Spectra). למרבה ההפתעה אני דווקא מעדיפה את הגרסאות המודרניות של הרובוטריקים ופוני קטן. קוראים יקרים, אם צעצועי שנות ה-80 מעניינים אתכם וברצונכם להשיג מידע נרחב יותר אני ממליצה לכם להיכנס לערוץ יוטיוב של retroblasting, יש להם גם פייסבוק ואתר. אתר נוסף של צעצועי בנות משנות ה-80-90 הוא גוסט אוף דה דול,


סקלפרים (scalpers) - בני בליעל המרוויחים את לחמם מקניית צעצועים פופלריים ומכירתם יום אחרי במחיר פי שתיים ומעלה מהמחיר המקורי. אל תממנו את הבני בליעל, זה לא שווה את זה ותזכרו תמיד יהיו צעצועים חדשים ומגניבים. חבל לבזבז מלא כסף על צעצוע אחד.









אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה